Tubanters 1 in extremis naast Stadsgenoot Victoria ’28

Na een corona tijdperk uitduel afgelopen zondag mocht de Tubanters ook voor het eerst zonder publiek voetballen in eigen huis. En dan direct een stadsderby. Zo’n wedstrijd hoort toch gewoon met publiek, om het bijzondere wedstrijd te laten worden. Helaas voor beide ploegen uit Enschede dus geen supporters. Maar een bijzondere wedstrijd werd het wel, vooral gezien het scoreverloop.

De Tubanters kende t.o.v. afgelopen week weinig verandering. Positief was de terugkeer van Brian Mulstege. Hij liet Nick Kutscher, Nick van Nierop. Koen van Ooijen en Thomas Broek achter in de lappenmand en kon direct vanuit de basis gaan starten. Ook een debutant vanmiddag, waar Noorse defensieve kwaliteiten werden toegevoegd aan de selectie. Eirik Midtsundstad studeert in Enschede en vindt zijn voetbalplezier dit seizoen in het blauw/zwart. Ook hij begon in de basis:

Victoria ’28 en Tubanters speelden voor het laatst tegen elkaar, een klasse hoger, in de 3e klasse. Tubanters nam als eerste afscheid, maar ook Victoria ’28 moest zich terug laten zakken. Ook een aantal oud Tubanten in de selectie van Victoria, namelijk Rick Meijer, Matthew Bennink en Maurice Nuis. Een weerzien dus. En dat was in de beginfase ook het spelbeeld. Beide ploegen begroetten elkaar vriendelijk en er was nog weinig strijd. Het aftasten was begonnen. De eerste plaagstoot kwam van de thuisploeg, waar aanvoerder Ron Rietman de bal over de defensie lobte en zo Diego Luna Madueno bereikte. Tot een echt schot kwam de jonge middenvelder niet, waar een Victoriaan in de weg lag. Maar als snel kon Tubanters wel juichen. Met een “aanval uit het boekje” scoorde Tubanters de 1-0. Marco Kroeze vond op links met een diepe bal de mee opgaande Bart Busschers. De linksachter haalde keurig de achterlijn en gaf de bal voor. Daar kwam Sam Wösting goed voor zijn tegenstander en schoot de 1-0 binnen. Maar Tubanters kon niet lang genieten van de voorsprong. Bart Busschers werd op de achterlijn uitgekapt door zijn tegenstander en deze kon de vrije man vinden voor het doel. Daar dook Kamphuis op, die zo’n buitenkansje niet voorbij laat gaan, 1-1. Even was Tubanters wat van slag, maar toch herpakte de ploeg zich langzaam. Eirik Midtsundstad kwam over de rechterkant goed door. Diego Luna Madueno nam de aanval van hem over en schoof de bal maar net voorlangs het doel. Even later kreeg Tubanters de grootste mogelijkheid. Marco Kroeze stuurde de slim weggelopen Brian Mulstege alleen op de keeper af. Oog in oog met de doelman bleef laatstgenoemde het koelst, deze redde namelijk de 1 op 1 situatie. Victoria ’28 werd voornamelijk gevaarlijk met vrije ballen en hoekschoppen, die de Tubanters toch te vaak en te onnodig weggaf. Zo ging een vrije bal van de groen/witten maar net over de kruising en was het pal voor rust zeer gevaarlijk. Een hoekschop belandde bij de tweede paal, waar de inlopende middenvelder een vrije kopbal kreeg. Deze kopte hard en recht op doel, maar een zeer goede en knappe reflex van Jordy van Asselt en de lat voorkwam schade, zo vlak voor de thee

Tubanters begon, net zoals in de eerste helft, weer prima aan het duel. Het duurde niet lang voordat de ploeg dan ook een kans creeerde. Bart Busschers stuurde met een goede bal Daan Barink richting vijandelijk doel. Daan Barink schoot, maar de doelman redde. Maar ook nu was Tubanters vroeg met scoren. In minuut 54 was het namelijk voor de tweede maal raak. Victoria ’28 kreeg in het eigen strafschop gebied de bal niet weg en in een scrimmage belandde de bal voor de voeten van de Tubanters middenvelder. Daan Barink dacht niet verder na en schoot de bal tussen doelman en twee verdedigers tegen de touwen, 2-1. Nu concentratie en vasthouden. En misschien de score uitbouwen? Het leek er even op, maar Sam Wösting werd net in buitenspel positie weggestuurd door Bart Busschers. Zijn treffer ging dus niet door. Maar wederom kwam Victoria ’28 terug in de wedstrijd. Een voorzet kwam terecht bij de 2e paal, waar Wierink vrij stond. De kans werd koeltjes afgemaakt en zo stond het weer gelijk, 2-2. Er ontstond een duel waarbij beide ploegen wat slordig waren en er veelal op het middenveld gestreden werd. Victoria ’28 kwam er een paar keer dreigend uit,maar ook Tubanters had kunnen scoren. Invaller Niek Wösting kon na een goede pass zo door op de doelman, met zijn broer Sam naast hem. Maar hij kreeg de bal net niet goed mee, waardoor de keeper kon ingrijpen. Maar het was uiteindelijk Victoria ’28 die voor het eerst deze middag op voorsprong kwam. Een diepe bal tussen keeper en defensie deed beide linies twijfelen. En twijfelen is nooit goed, dus ging de derde ermee vandoor. Wierink bedankte de twijfels met zijn tweede en Victoria’s derde doelpunt, 2-3. Een klap voor de thuisploeg, die nu wel moest komen. Maar het speelde zeer slordig. Toch kreeg het in de 76e minuut een uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken. Timo Roelofsen werd hard in de rug geduwd binnen de zestien en de scheidsrechter kon niet anders dan een penalty toekennen. Diego Luna Madueno nam plaats achter de bal, maar de slapte waarmee hij hem binnenschoot was tekent voor de fase waarin Tubanters speelde. De doelman dook de goede hoek in en kon eenvoudig klemvast pakken. Daarna kwam Tubanters niet echt meer aan kansen toe. Het was Victoria ’28 die verzuimde het duel definitief in het slot te gooien. Tubanters ging alles of niet spelen, en het werd alsnog een beetje. Een vrije bal in de “dying seconds” kwam achterin het strafschopgebied op het hoofd van Sam Wösting. Sam kopte de bal perfect terug voor het doel, waar Timo Roelofsen opdook. Met een zuivere volley schoot Timo de bal hard binnen, 3-3.

Een doelpuntrijke derby, waar beide ploegen even aan de winst dachten. Maar een gelijk spel was een goede afspiegeling. In fases was Tubanters beter, in de slotfase leek Victoria de overwinning binnen te slepen. Tubanters kan leer uit trekken aan de tegen doelpunten, want dit moet verbeterd worden. Positief was het scorend vermogen, waar Tubanters nu al bijna meer scoort dan afgelopen seizoen.  Volgende week weer een stadsderby. Dan wordt er een bezoek gebracht aan Emos Enschede.

1 Reactie

Laat een reactie achter