Tubanters 1 wint doelpuntrijke derby van Udi Enschede, mede door hattrick hero Sam Wösting

Twee weken geleden beleefde Tubanters een frisse start met een goede en ruime overwinning in het thuisduel tegen vv Bentelo. Na een bezoekje in Overdinkel vorige week, leek de ploeg van interim trainer Peter de Vries weer terug bij af te zijn. Na een 4-0 achterstand werd en voor de buitenwacht wel een uitslag neergezet waar men mee leven kan, 4-3, maar dit vertelde absoluut niet het wedstrijdverhaal. En dan liggen er vervolgens 2 stadsderby´s in het verschiet. Eerst deze zondag, thuis tegen vv Udi Enschede en de week erop, richting Wesselerbrink naar het uitduel bij Victoria ´28. Alledrie de Enschedese ploegen stonden voor aanvang van deze speelronde op 4 punten, dus de wedstrijden krijgen een extra lading mee. Wie kan naar boven kijken en wie moet angstvallig naar beneden gluren?

Maar deze zondag, Udi Enschede thuis. Een bijna fitte selectie, op blessures van Thomas Broek en Nick Kutscher na en een afwezige Jeroen Timmers. Het zorgde voor genoeg keuzes voor Peter de Vries, die sommigen in de JO19-1 dan wel de Zaterdag 2 liet spelen. Daarvoor op de bank een jeugdspeler, de 16-jarige Lenn Steenbergen uit de JO17-1. Ten opzichte van Overdinkel uit één wijziging. Noud van Petersen moest plaatsnemen op de bank en Roy Jansen verscheen in het basisteam.

Op het Sportpark Diekman-oost schoot de thuisploeg uit de startblokken. Waar en vaak een mindere tot slechte start was, kreeg het nu in de eerste 5 minuten tot tweemaal toe een 100% kans. Eerst werd Xander Molemans compleet vrijgespeeld door Sam Wösting, maar oog in oog met de Enschedese doelman had Xander te veel tijd om na te denken. Hij schoot de bal tegen de doelman op.  Vervolgens werd wederom Xander Molemans gevonden voor het doel. Ditmaal door Niek Wösting, die hem vanaf de rechterkant aanspeelde. Xander speelde zich knap vrij, maar vond nu de voeten van de doelman. Toch was het raak voor de Tubanters binnen de 10e minuut. Tubanters nam op links een snelle ingooi en Sam kreeg op die linkerflank de bal. Hij gaf de bal strak voor wij zijn jongere broertje in kwam lopen. Deze kopte de bal goed naar de verre hoek en liet de doelman kansloos, 1-0. Van Udi had Tubanters in het eerste kwartier niet veel te duchten. Wouter Wilmer kwam mee op en in combinatie met Timo Roelofsen plaatste de centrale verdediger ook een schot. Deze ging voorlangs. Vervolgens was het Udi die een schot wist te produceren, maar Stijn Schlosser pakte deze. Alleen maakte vervolgens Stijn een kapitale fout als doelman. Hij wilde mooi opbouwen met een boogbal over de spits, maar deze was te laag. Zodoende kon de spits controleren en afmaken en stond het uit het niks ineens weer gelijk, 1-1. Maar Tubanters raakte er niet door in de war, want 2 minuten later stond het alweer op voorsprong. Een scrimmage voor het Udi doel werd nu wel doeltreffend binnengeschoten door Xander Molemans, 2-1. Tubanters controleerde het duel en probeerde de voorsprong te vergroten. Na een klein half uur leek het ook te gebeuren, toen de bal voor de voeten viel van Sam Wösting. Een voorzet van Niek Wösting viel tussen Sam Wösting en Dominique Jager in, waarna het leer zo maar voor de voeten van de Tubanters spits kwam. Binnen de vijf meter schoot de spits de bal alleen net over het doel. Maar toch kwam het doelpunt er voor Sam. Een aantal minuten later vond Niek Wösting zijn broer bij de eerste paal met een lage voorzet. Als een echte spits tekende Sam Wösting voor de derde van de middag voor Tubanters, 3-1. Geen vuiltje aan de lucht, maar Tubanters liet Udi weer compleet terug in het spel komen. Een voorzet werd verkeerd beoordeeld door Stijn Schlosser, waarna de bal ongelukkig op het hoofd van Luc Sonneveldt viel, die de bal in eigen goal kopte, 3-2. Dit was de ruststand, waardoor Tubanters Udi compleet liet leven.

Een ongelukkige tweede Udi treffer vlak voor rust dus, waar Stijn en Luc de schlemielen waren. Alleen drukten beiden een grote stempel op de beginfase in de tweede helft, waarna de fouten werden weggepoetst. Eerst schoot Udi de bal, in een zeer kansrijke positie, de verre hoek in, maar met een zeer goede zweefduik voorkwam Stijn Schlosser de gelijkmaker en in de hoekschop die volgde dook hij katachtig op een inzet van dichtbij. Zo voorkwam de jonge doelman tot tweemaal toe een gelijkmaker. Aan de andere kant, in minuut 52, zorgde Luc Sonneveldt voor een prima assist. Hij kwam goed op over rechts, behield het overzicht en vond Niek Wösting. Deze schoot, via een been van de tegenstander, de 4-2 binnen. Niet veel later werd de voorsprong nog groter. Timo Roelofsen kwam door over links en legde de bal perfect neer voor Sam Wösting, die binnen werkte, 5-2. Na een dik uur leek de score nog groter te worden, maar een afstandschot van Timo Roelofsen werd goed uit de bovenhoek getikt. Vervolgens was het Udi die in het laatste kwartier nog iets probeerde te forceren. Of was het de gemakzucht van Tubanters, die veel ruimte kreeg, maar te gehaast de aanval zocht? In ieder geval moest Stijn Schlosser handelend optreden na weer een goed schot van de linksbuiten. Hij voorkwam een derde tegentreffer, maar moest in minuut 74 wel capituleren, toen een penalty feilloos werd binnen geschoten, 5-3. Een minuut later ontsnapte Tubanters nog aan een hectische slotfase, toen een voorzet vanaf rechts maar rakelings werd overgekopt, maar in blessuretijd ontstond deze hectische slotfase alsnog. Eerst tikte Stijn Schlosser nog een bal uit de kruising, maar in een scrimmage even later was het wel 5-4. Gelukkig wist Tubanters een anderhalve minuut later alsnog het duel in slot te gooien, toen Sam Wösting zijn derde, en Tubanters´ zesde treffer aantekende. Vervolgens mocht Lenn Steenbergen ook nog debuteren op 16-jarige leeftijd. En in de uiterste slotfase had hij zelfs nog een schot op doel, die kon worden gekeerd door de doelman.

Een driepunter kon de Tubanters bijschrijven, waarbij dat natuurlijk het belangrijkste is. Wel werden de tegendoelpunten vrij makkelijk weggegeven. Een verbeterpunt richting de volgende derby. Uit bij Victoria ´28 kan een belangrijke slag worden geslagen met het oog op het bovenste gedeelte van de ranglijst. Hopelijk net zoveel Tubanters doelpunten, maar minder tegen doelpunten. Op naar zondag!