Tubanters 1 weet niet te winnen in echte Enschedese derby

Het jaar 2022 begint voor de Tubanters succesvoller dan de voorgaande jaren. In dit kalenderjaar werd er namelijk nog niet verloren in de competitie. Wel werd er 2x gelijkgespeeld, waardoor het puntenaantal nog wat achterblijft. En dan staat er een Enschedese derby voor de deur. Buurman op het Wesselerbrink complex Victoria ´28 wil dan ook het liefst Tubanters wel de eerste nederlaag toedienen. Goed nieuws voor het duel was er voor trainer Hendrie Zwiggelaar. Hij kon beschikken over een voltallige selectie, waar ook Nick Kutscher na lang blessureleed weer bij de selectie zat. De opstelling als volgt:

In een zonnig Enschede was het direct Tubanters die het initiatief nam in de wedstrijd. Al was het de thuisploeg die als eerste dreigend was. Maar een echte grote kans leverde het nog niet op. Aan de andere kant was het aanvoerder Timo Roelofsen die op het middenveld de bal kreeg aangespeeld van de Victoriaanse doelman. Hij werkte de bal slecht weg. Timo bedacht zich niet en schoot op het lege doel, maar de bal ging langzaam voorlangs. Even later wist Sam Wösting uit een indraaiende vrije bal Diego Luna Madueno bijna raak te koppen, maar de doelman voorkwam erger. Vervolgens moest Tubanters al snel wisselen, want Thomas Broek kon niet verder. Brian Mulstege verving hem. Tubanters bleef gevaar stichten, maar kon nog niet trefzeker worden. Diego Luna Madueno schoot op doel, maar zijn schot miste kracht om de doelman te passeren. Ook Victoria liet zich in deze fase wat meer zien. Een vrije bal rond de zestien meter ging maar net naast en een hoekschop werd even later naast gevolleyed. Tubanters liet zich niet van slag maken en ging door op jacht naar de openingstreffer. Na goed doorjagen van Timo Roelofsen bij de opbouw van Victoria, kwam de bal bij invaller Brian Mulstege. Deze schoot in de korte hoek, maar de doelman was alert. Even later scoorde de invaller wel, maar na een steekpass van Niek Wösting op Brian Mulstege en het netjes afwerken, ging de vlag in de lucht voor buitenspel. Het bleek een voorbode, want een minuut later lag er wel een geldig doelpunt tegen de touwen. En hoe! Linksachter Bart Busschers crosste heerlijk richting Niek Wösting. Deze haalde de achterlijn, maar zag zijn lage voorzet geblokt worden. De bal kwam precies voor de voeten van Xander Molemans. Deze bedacht zich niet en poeierde de bal snoeihard richting doel. Via de onderkant van de lat stuiterde de bal binnen, 0-1. Tubanters kreeg meer vertrouwen en Victoria leek weg te zakken. Het duurde dan ook niet lang voordat de Tubanters de genadeklap uitdeelde. Wederom kreeg Xander Molemans de bal voor zijn voeten en van afstand schoot hij de bal weer hard tegen de touwen, maar tot ontsteltenis van iedereen in blauw/zwart werd de treffer geannuleerd wegens buitenspel. Er bleek iemand buitenspel te staan in de baan van het schot. Victoria werd gered en kon zodoende met wat hoop de kleedkamers opzoeken voor de rust.

Na de rust begon Tubanters waar het mee geeindigd was, maar een schot van Timo Roelofsen ging net over. Maar als snel verloor de uitploeg wat meer grip op het duel. Victoria bracht meer strijd en duelkracht in het spel en Tubanters werd wat meer en fanatieker onder druk gezet. Het resulteerde in meer dreiging richting Jordy van Asselt, zonder echt grote kansen. Maar een treffer van de thuisploeg hing wel meer in de lucht. Deze kwam er dan ook in de 62e minuut. Opbouwend ging Niek Wösting in de fout en al snel werd de vrije man in de zestien meter gevonden. Boy Kamphuis schoot hard en hoog de gelijkmaker tegen de touwen, 1-1. Victoria kreeg een boost en Tubanters vergat te voetballen. Wel leek het snel een voorsprong terug te pakken, maar de keeper pareerde knap op een kopbal van Sam Wösting. Aan de andere kant Victoria wel te scoren, maar ook hier gooide een vlagsignaal roet in het eten. Het duel ontpopte zich meer en meer tot een echte derby, met de mes tussen de tanden. Overtredingen, irritaties, uitlokken en opstootjes waren factoren wat het spel eigenlijk niet ten goede kwam. Het werd rommeliger, maar verhitter. Invaller Twan van Ooijen wist bij een spaarzame kans voor Victoria een tegentreffer te verhinderen, door de bal van de lijn te koppen, en invaller Nick Kutscher nam een dieptebal goed en knap mee, maar vergat het doel te treffen. Zijn schot ging net naast. Vlak voor tijd waren er nog een tweetal dubieuze momenten met doelpunten tot uitkomst, die ook beide werden geannuleerd. Eerst leek Jordy van Asselt gigantisch in de fout te gaan, maar een aanvaller leek voordeel te halen uit zijn buitenspel positie en diep in blessuretijd wist de grensrechter aan de Victoria zijde een schandalig vlagsignaal te geven nadat Nick Kutscher werd weggestuurd. In de zestien stond zeker nog een centrale verdediger meters achter de invaller van Tubanters. Nick werkte keurig af, maar de scheidsrechter, die het gehele duel geen fitte indruk maakte en alles van een afstandje bekeek, ging hierin mee.

Zo bleef het 1-1 in een echte derby strijd. Vooral de tweede helft was derby waardig. Niet qua voetbal, wel in de beleving. Tubanters blijft ook deze zondag ongeslagen in 2022, maar met alleen maar puntjes schieten ze er niet veel mee op. Er moet echt drie punten worden gepakt. Zondag weer een kans, dan wederom een stadsderby. Dan komt Emos op bezoek op het Diekman.

Laat een reactie achter