Tubanters 1 in extremis naar lijfsbehoud in ware degradatiethriller tegen Sportlust Vroomshoop

Deze zondag moest het dan toch gebeuren. Tubanters was is een nare situatie gekomen, waarbij het bij verlies of gelijkspel (afhankelijk van FC Berghuizen) de nacompetitie voor degradatie niet meer kon ontlopen. Er was dus maar 1 opdracht, winnen van direct concurrent Sportlust Vroomshoop. Dit lukte al wel in Vroomshoop, waar een 1-2 overwinning werd behaald in een vrieskoude (gevoel -20) strijd. Hoe anders vandaag, met wel een 25 graden in de plus. Mooie omstandigheid voor een feestje. Nog steeds waren Ken Rietman, Melvin Atalay en Menno te Wierik er niet bij.

In de warming up bleek ook nog dat Koen van Ooijen niet kon spelen met een blessure. Voor hem kwam Joris Tempelman in de basis. Tubanters begon goed in het belangrijke duel. Er werd gelijk de aanval gezocht, maar tot echt grote kansen kwam het nog niet. De ploeg van Tim Somberg had Vroomshoop onder controle. Het duurde eigenlijk tot de 19e minuut tot een echte kans, maar deze was ook direct raak. Laurens Olthof nam een vrije bal links van het veld, op eigen helft. slim snel. Met een fantastische cross verraste hij de Vroomshoopse defensie en belandde Julio Vargas vogelvrij voor de uitkomende doelman. Julio Vargas kopte de bal over de doelman heen, en gaf voor de zekerheid toch maar even het beslissende tikje aan de bal, die over de doellijn kwam, 1-0. Een droomstart. Vroomshoop moest ook winnen om nog kans te houden op handhaving, waardoor ook de uitploeg wat meer moest komen. Maar het was aanvoerder Thomas Broek die Tubanters op 2-0 kon zetten. Een goede actie over de rechterkant van Julio Vargas deed Thomas Broek een grote kans krijgen. Thomas schoot binnen, maar via een verdediger en de lat, deed de bal over het doel belandden. Vervolgens was het daar ineens Vroomshoop, die ontsnapte aan de aandacht van de Tubanters defensie. Joris Tempelman trok aan de noodrem, hield kort vast in het strafschopgebied, waardoor de bal op de stip belandde. Oog in oog met Remco Mulstege zou daar een gelijkmaker komen. Maar de Tubanters doelman dacht daar anders over. Met 1 vuist tikte hij de halfhoge bal uit het doel. Voor rust was het Vroomshoop die nog eenmaal gevaar stichtte. Een schot ging maar net naast de kruising. Aan de andere kant ging een kopbal van Farad Tawakalsada maar net over. Rust 1-0

Met de berichten op het veld van FC Berghuizen wist Tubanters dat het aan een gelijkspel niks had. Het moest dus winnen. En daar was het goed mee op weg, met de 1-0 ruststand. Tubanters ging op zoek naar een grotere voorsprong, maar Vroomshoop bleef gevaarlijk aan de andere kant. Zo claimde het tot tweemaal toe een strafschop, die terecht niet werd gegeven. Farad Tawakalsada kwam vervolgens wel in kansrijke positie na goed doorkoppen van Julio Vargas. De Tubanters spits schoof de bal ook langs de doelman, maar via de buitenkant paal ging het leer naast. Aan de andere kant was het wel raak. Een Vroomshoopse speler kreeg teveel vrijheid en besloot maar te schieten. De bal belandde werkelijk schitterend binnen, maar het was wel een klap voor de thuisploeg, 1-1. Tubanters leek even de weg kwijt en deze fase was het Vroomshoop die dichtbij een voorsprong was. Een afstandschot werd ditmaal wel uit de hoek getikt en niet veel later stond de Tubanters doelman op de perfecte plaats, toen vogelvrij en op 5 meter een bal tegen hem aan werd geschoten. Tim Somberg bracht vervolgens al zijn aanvallende krachten. Jaap Stout, Tanju Kahraman en Jeroen Wilbrink kwamen in het veld. En Tanju kreeg ook direct een aantal mogelijkheden. Maar de Vroomshoopse doelman bracht op beide mogelijkheden redding. Toch was Tubanters heel dichtbij. Een hoekschop belandde voor de voeten van Kars vd Velde, die op 5 meter hard schoot. Maar ook hier stond de doelman op de goede plek en kreeg de bal op de vuisten. Het geloof ebde weg, maar daar was in minuut 91 ineens Julio Vargas. Jaap Stout bracht de bal naar de vrijstaande rechtsbuiten. Julio bleef uiterst kalm, wachtte op een beweging van de doelman en schoof met buitenkantje voet de bal in de verre hoek. Voor het gevoel hobbelde de bal tergend langzaam over de doellijn, maar de verlossende treffer was daar, 2-1. Een vreugde explosie, maar de extra tijd was nog niet voorbij. Na een paar hachelijke situaties bij hoekschoppen was daar het eindsignaal. Tubanters blijft 4e klasser. Grote opluchting en een heerlijke middag. Volgend seizoen weer nieuwe kansen.