Afspraken met betrekking tot het fluiten van pupillenwedstrijden
Beste trainers, leiders, ouders en spelers,
zoals bij velen van jullie bekend hebben we binnen de Tubanters de afspraak dat jeugdleden vanaf de JO13 en ouder één à twee keer per jaar een wedstrijdje moeten begeleiden op kwart veld als spelbegeleider of moeten fluiten als pupillenscheidsrechter op half veld. Echter zijn niet alle ouders en/of spelers van deze afspraak op de hoogte, dat is ook afgelopen seizoen weer gebleken. Vandaar dat we dit nogmaals middels dit schrijven onder de aandacht willen brengen.
Deze “verplichting” hebben we sinds een aantal jaren en met succes. We doen dit met een aantal redenen in ons achterhoofd:
- Op deze manier hebben we alle wedstrijdjes op zaterdag voorzien van een spelbegeleider of pupillenscheidsrechter. Dit is voor de betrokken teams erg prettig. Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal bij onze eigen (junioren)teams ook een scheidsrechter. Want zonder scheidsrechter kan er niet gevoetbald worden. En dat is het laatste wat we willen. Door de jaren heen is gebleken dat deze aanpak goed werkt, zelfs zo goed dat bezoekende verenigingen positief verrast zijn over het feit dat we op alle wedstrijden een scheidsrechter hebben staan.
- Daarnaast willen we betrokkenheid creëren bij zowel spelers als ouders. Dit is voor elke vereniging erg belangrijk, dus ook voor de Tubanters.
- Tenslotte hopen we dat er elk seizoen een aantal spelers blijven hangen als clubscheidsrechter omdat ze het leuk vinden om te fluiten. Ook dit is in de afgelopen seizoenen het geval geweest. In het voorjaar van 2022 hebben liefst 5 jeugdleden via de KNVB hun diploma voor clubscheidsrechter behaald, een cursus die door de Tubanters gefaciliteerd en betaald wordt.Hoe gaat het in de praktijk in zijn werk op zaterdag?De spelers die aan de beurt zijn om te fluiten worden daarvoor in de week ervoor door de eigen trainer en/of leider aangewezen. De betreffende speler meldt zich op zaterdag op het afgesproken tijdstip bij één van de scheidsrechterscoördinatoren, bij voorkeur in lange zwarte trainingsbroek of een zwarte korte sportbroek. Van één van hen krijgt de betreffende speler een officieel scheidsrechtersshirt, een fluit, een scorekaart om de score bij te houden en eventueel een stopwatch om de tijd bij te houden. Na een korte gezamenlijke instructie gaan de dames en heren dan naar hun veld om hun wedstrijd te fluiten.We begrijpen als scheidsrechterscommissie dat sommige kinderen het best wel eng kunnen vinden om voor het eerst een wedstrijd te fluiten. Maar tijdens de wedstrijden lopen er diverse scheidsrechtersbegeleiders op en rond de velden om onze scheidsrechters te begeleiden. Daarnaast is onze ervaring dat ook de coaches van de teams die aan het spelen zijn hier een goede, positieve rol in spelen.Na de gefloten wedstrijd is er voor alle scheidsrechters een drankje ter beschikking.
Ik hoop dat ik hiermee iedereen geïnformeerd heb en dat alles duidelijk is. Bij vragen kunt u natuurlijk altijd contact met één van ons opnemen.
Namens de scheidsrechterscommissie en het wedstrijdsecretariaat, met sportieve groet,
Mark-Dennis Heitbrink